Sony Xperia 1 review: De Larry Bird van smartphones

Schrijver: Monica Porter
Datum Van Creatie: 21 Maart 2021
Updatedatum: 26 April 2024
Anonim
Sony Xperia 1 III review
Video: Sony Xperia 1 III review

Inhoud


Sony Xperia 1 review: het grote geheel

Sony heeft wat serieuze concurrentie om zich zorgen over te maken. Samsung, Huawei en LG hebben de race met drie camera's al verslagen en Sony loopt ook achter wat 5G betreft. Het bedrijf moest een manier vinden om een ​​been op zijn vijanden te krijgen, dus koos het ervoor om ... langere schermen te maken.

De hele lijn van Sony dit jaar, inclusief de Xperia 1, Xperia 10 en Xperia 10 Plus, is verhuisd naar de beeldverhouding 21: 9 voor de schermen. Dit geeft alle drie de telefoons een unieke uitstraling en ervaring die sommige mensen gewoon niet kunnen gebruiken. Hoewel we nog een aantal 21: 9-telefoons hebben aangekondigd (met name de Motorola One Vision), lopen de Xperia-telefoons van Sony hier ver voor.

Zullen mensen de vreemde vorm van de Xperia 1 verdragen om op de bloedende rand te leven? We proberen het uit te vinden.

Wat zit er in de doos

  • 18W USB-C lader
  • USB-C naar USB-C-kabel
  • USB-C naar 3,5 mm adapter
  • USB-C hoofdtelefoon


Sony heeft de doos volgeladen met USB-C-goodies. Naast de Xperia 1 zelf bevat de doos een 18 W-oplader, kabel, USB-naar-3,5 mm-adapter en zelfs een set fatsoenlijke USB-hoofdtelefoons. Er is niets bijzonders, zoals een TCP-hoes of polijstdoek.

Ontwerp

  • 167 x 72 x 8,2 mm, 178 g
  • IP65 / 68
  • Gorilla Glass 6
  • USB-C audio

“Interessant.” “Niet voor mij.” “Waarom is het zo dun?” - Dit zijn de reacties die ik kreeg toen ik mijn vrienden en familie vroeg wat ze dachten over de Sony Xperia 1.

Er is geen twijfel dat de telefoon opvalt. Met een superhoog en ongewoon dun profiel is de Xperia 1 op zijn eigen manier monolithisch. Het scherm met de beeldverhouding 21: 9 vereist dat de telefoon een nieuwe vorm krijgt, een die smaller is dan de meeste vergelijkbare vlaggenschepen op de markt. Hoewel het vier maanden geleden is dat ik de telefoon voor het eerst zag, ben ik nog steeds niet gewend aan het slungelige uiterlijk. Mensen die ik in de echte wereld vroeg, waren het daarmee eens.


'Interessant.' 'Niet voor mij.' 'Waarom is het zo dun?'

Je hand zal van de smalle taille houden. De telefoon is gemakkelijk in de hand te houden terwijl je rondloopt. De bovenkant van het scherm bereiken met je duim is een heel ander verhaal. Het is gewoon onmogelijk voor de meeste mensen. Mijn hand heeft nog nooit zulke gymnastiek uitgevoerd als een poging om met een telefoon te communiceren zoals bij de Xperia 1. Sony heeft software om dit probleem te bestrijden, maar toch.

Deze eerste indrukken mogen de kwaliteit van het door Sony geassembleerde product niet wegnemen, dat door en door top is. De Xperia 1 heeft aan beide zijden een prachtig Gorilla Glass 6, een robuust aluminium frame en (bijna) alle specificaties en technieken die je in een moderne telefoon zou kunnen vragen.

De Xperia 1 is een van de meest naadloze apparaten die ik dit jaar heb getest. Het frame is perfect gebogen om te passen bij de afgeronde glazen voor- en achterkant. De naden zijn perfect uitgelijnd, waardoor een strakke afdichting ontstaat waar glas en metaal samenkomen. De gepolijste glans is ronduit weelderig. Je kunt de telefoon in het zwart krijgen of (hou ervan) Purper. Ik waarschuw je, de telefoon zullen glijd van je bureau of tafel. Wees voorzichtig waar u het plaatst.

Sony biedt een hele reeks hardwareknoppen om u te helpen communiceren met de Xperia 1, die zich allemaal aan de rechterkant bevinden.

De onderste toets is de speciale cameraknop - iets wat tegenwoordig vrij uniek is. Niet te veel telefoons kiezen voor de knop voor de hardwarecamera en ik ben blij dat Sony deze heeft behouden. De tweetraps-toets heeft geweldige actie, hoewel deze een beetje klein is. Ik merkte echter dat ik per ongeluk de knop vastgreep en de camera startte bijna elke keer dat ik de telefoon in mijn zak stopte. Dit werd heel snel heel oud. Ugh.

Het volgende is de schermvergrendeling / aan / uit-knop. Het is een beetje verderop en op een redelijk goede (vindbare) plek. Perfecte actie.

Sony was slim om de vingerafdruklezer aan de rechterkant van het frame te plaatsen. Het is een makkie voor uw duim om de problematische plaatsing onder het scherm te omzeilen. Het is ook zeker eenvoudiger te vinden dan een achtergemonteerde lezer zou zijn. Het laatste wat je aan de rechterkant vindt, is de volumeknop. Het werkt goed.

Eén ding dat ik echt waardeer aan Sony-telefoons: de voor thumbnails toegankelijke SIM- en geheugenkaartsleuf. Je zult het verstopt in de bovenrand vinden.

Afgezien van de USB-C-poort, zijn de enige functionele elementen ingebouwd in de onderkant twee microfoons. Er is geen hoofdtelefoonaansluiting van 3,5 mm. Slecht, Sony, slecht.

De triple-cameramodule is aanzienlijk. Het is een verticale strook en onderscheidt zich van de rest van het achterglas dankzij het verhoogde profiel. De telefoon zal een beetje heen en weer schommelen wanneer deze op een harde ondergrond, zoals een tafel of bureau, wordt geplaatst. Dat kan voor sommige mensen hinderlijk zijn.

Sony's Xperia 1 is een hoogwaardig stuk kit, ondanks de slungelachtige vorm.

Laten we de IP68-classificatie niet vergeten, wat betekent dat de telefoon maximaal 30 minuten in water tot 1,5 meter (~ 5 voet) kan zitten voordat u zich zorgen moet maken. Ik liet de Xperia 1 een dutje doen op de bodem van een emmer met water en de telefoon loopt nog steeds als een uurwerk.

Sony's Xperia 1 is een hoogwaardig stuk kit, ondanks de slungelachtige vorm.

tonen

  • 6,5-inch 4K HDR OLED
  • 3.840 bij 1.644 pixels, 643ppi
  • Beeldverhouding 21: 9 CinemaWide
  • X1 voor mobiel

Laten we even de beeldverhouding van 21: 9 even negeren en kwijlen over het feit dat de Xperia 1 een 4K-scherm heeft.Sony heeft in het verleden geflirt met 4K-schermen, maar deze keer echt rond.

Laten we kwijlen over het feit dat de Xperia 1 een 4K-scherm heeft.

Het display van de Xperia 1 doet absoluut alles wat u van een telefoon zou kunnen vragen. Er is geen inkeping, geen perforatie, scherm gewoon van boven naar beneden, van rand tot rand. Het aantal pixels is absurd, het kleurbereik krankzinnig en de helderheid is erg goed.

Met ondersteuning voor HDR kun je maar beter geloven dat ik een aantal films van Netflix heb gestreamd. HDR-content die native de 21: 9-beeldverhouding ondersteunt, zal je sokken doen schokken. Het contrastbereik is gewoon verbazingwekkend. We hebben het over de beste film-kijkervaring die ik op een telefoon heb gehad.

Dat wil zeggen totdat u inhoud tegenkomt die niet 21: 9 is. Dan krijg je zwarte balken aan beide uiteinden van het scherm, en daar ben ik geen fan van. Hoewel de meeste niet-21: 9-inhoud op het scherm is gecentreerd, zullen sommige apps gewoon niet strekken om de extra ruimte onderaan te vullen. Dit is op zijn best vervelend.


Volgens de norm voor een vlaggenschip, hebt u totale controle over het kleurprofiel, het blauwlichtfilter of de nachtmodus, de resolutie-instellingen, enzovoort. De Sony Xperia 1 heeft een van de beste schermen die ik dit jaar ben tegengekomen, hoewel de inhoud snel moet worden ingehaald om de beeldverhouding echt bruikbaar te maken.

Prestatie

  • Qualcomm Snapdragon 855 S0C
    • 2,8 GHz octa-core, 7 nm-proces
  • 6 GB RAM
  • 128 GB opslagruimte

Het gebruik van de door Qualcomm gemaakte SoC door Sony is efficiënt en snel. Ik heb nooit problemen ondervonden met de Xperia 1. Hij vloog mee als een goed geoliede machine, zonder enige hik om over te klagen. Echt, de telefoon was een genot om te gebruiken. Het verslond intense games, waaronder Asphalt 9 en Fortnite, die beide vooraf zijn geïnstalleerd, met verve. Sony heeft een Game Enhancer-modus die meldingen blokkeert tijdens het spelen. Vergelijkbare functies zijn te vinden op de OnePlus 7 Pro en Asus ROG-telefoon.


Wat betreft benchmarks scoorde de telefoon over de hele linie goed. Het trounde bijna alle concurrerende apparaten in 3DMark en GeekBench. Het overtrof een respectabele 87 procent van de telefoons op AnTuTu. Het lijkt erop dat de geheugensnelheid de telefoon tegenhield in AnTuTu.

Maakt niet uit. U hoeft zich geen zorgen te maken over wegversperringen met de Xperia 1. Hij zal ze gemakkelijk overwinnen.

Zie ook: Snapdragon 855-telefoons - Wat zijn uw beste opties?

Batterij

  • 3.330 mAh Lithium-ion
  • Xperia Adaptive Charging
  • Uithoudingsmodus
  • USB stroomvoorziening

Ik ben een beetje verrast door de besluitvorming van Sony met betrekking tot de batterij. Om te beginnen is een 3.330 mAh power cell een beetje klein voor een vlaggenschip. Veel concurrerende apparaten hebben batterijen in het bereik van 3500 t0 4000 mAh. Bovendien liet Sony draadloos opladen vallen - een belangrijk nee-nee voor een vlaggenschip in 2019.



Dan is er het 4K-scherm om te overwegen. Het Ultra HD-scherm heeft miljoenen meer pixels die moeten worden verlicht dan een Quad HD-scherm. Natuurlijk kun je de resolutie verlagen om de levensduur van de batterij te verbeteren, maar wat is daar het leuke aan?

Dit is gedeeltelijk de reden waarom de Xperia 1 niet bijzonder goed presteerde in onze batterijtests. Hoewel ik op de meeste dagen dat ik de telefoon van 's morgens tot' s avonds gebruikte, de telefoon overleefde, duurde het maar 12 uur in onze web- en videotests. Concurrerende apparaten halen 14 of meer uren in dezelfde tests.

Als er één ding is waar de Xperia 1 voor kiest, dan is het wel de Stamina-modus van Sony en snel opladen. Met de meegeleverde oplader wordt de telefoon snel ingeschakeld en kun je eindeloos stroomverbruik tweaken om de levensduur van de batterij te beheren. U zult merken dat u dit misschien nodig heeft.

Zie ook: Snelste oplaadkabels, kijk welke het beste bij u past.

Camera

  • achterkant:
    • 12 MP groothoek, f/1.6, OIS
    • 12MP telefoto, f/2.4, OIS
    • 12 MP superbrede lens, f/2.4
  • Voorkant:
    • 8MP, f/2.0
  • Video:
    • 4K HDR

De Xperia 1 heeft vier camera's: drie aan de achterkant en één aan de voorkant, zoals vele moderne vlaggenschepen. Met de verschillende lenzen kunt u standaard, groothoek- en ingezoomde foto's maken. De camera-app opent snel met een stevige druk op de speciale cameraknop. U kunt het ook openen via de snelkoppeling van het vergrendelscherm.



De bedieningselementen van de app zijn wat je van een modern vlaggenschip verwacht. Dat betekent veel functies en modi die toegankelijk zijn via knoppen, schakelaars en vervolgkeuzemenu's. De intelligente automatische modus van Sony is de standaard. Dit maakt gebruik van AI om te bepalen waarnaar de telefoon wordt gewezen en de camera-instellingen dienovereenkomstig aan te passen. Richt het op tekst en je ziet het woord 'document' in de linkerbovenhoek verschijnen. Hetzelfde geldt voor landschap, daglicht, weinig licht en andere scènes. U kunt intelligent auto uitschakelen als u dat wilt.

Met de drie lenzen kunt u standaard-, telefoto- en supergroothoekopnamen maken.

Afgezien hiervan omvatten de standaard opgenomen modi portret selfie, Google Lens, slow motion, AR-effect, handmatig, creatief effect en panorama. Deze zijn allemaal redelijk standaard. Ik zou graag een time-lapse-modus willen zien, maar helaas is er niet een opgenomen.

Met de drie lenzen kunt u standaardopnamen, telefoto's en 137-graden supergroothoekopnamen maken. De groothoek is zo breed dat het duidelijke optische vervorming introduceert, zoals blijkt uit de onderstaande voorbeelden. Ik hou van de flexibiliteit die deze drie lenzen bieden, hoewel concurrerende telefoons de groothoek binnen een beter bruikbaar (en minder vervormd) bereik houden.


Foto's die ik met de Sony Xperia 1 heb gemaakt, zijn goed, maar niet geweldig. De focus was over het algemeen scherp. Ik heb niet teveel zachte opnamen opgemerkt, zelfs niet bij weinig licht. De belichting is echter overal. U kunt over- en onderbelichte opnamen zien in de onderstaande voorbeelden. Ik ben niet helemaal zeker wat er aan de hand is met de HDR-tool, die zijn werk niet lijkt te doen.


Kleuren zien er een beetje gedempt uit in mijn ogen. Veel van de muurschilderingen die ik in New York heb gemaakt, waren helder en stralend, maar de levensechte sfeer komt niet noodzakelijkerwijs door op de foto's. Dit staat haaks op de foto's die we zien van telefoons zoals de Samsung Galaxy S10, die kleuren een beetje duwt.

Ruis- en compressieartefacten zijn duidelijk bij opnamen bij weinig licht. Daarover gesproken, de Xperia 1 heeft geen speciale modus voor weinig licht - nog een verbluffende omissie op een vlaggenschip van 2019.

De selfiecamera doet het acceptabel. Het is zeker niet slecht. De selfie-portretsoftware vereenvoudigt het vastleggen van selfies. Ik denk dat de bokeh-opnames behoorlijke randen hebben, maar de vervaging is een beetje te intens.


Het is moeilijk voor mij om te begrijpen hoe een bedrijf als Sony, een bedrijf met een rijke geschiedenis op het gebied van beeldvorming, zo'n middelmatige camera kan maken op een van de belangrijkste apparaten van het jaar. De Galaxy S10, Pixel 3 en Huawei P30 Pro verslaan de Xperia 1 op het gebied van imaging.

De vlaggenschepen van Sony kunnen al geruime tijd 4K-video vastleggen. De Xperia 1 neemt niet alleen de video van hoge kwaliteit op die ik in een bepaalde tijd heb gezien, de meerdere microfoons zorgen ook voor een uitstekende geluidskwaliteit.

U kunt hier foto's met volledige resolutie bekijken.

audio

  • Bluetooth 5 met aptX HD
  • Dolby Atmos
  • Stereo luidsprekers
  • LDAC

Als je een audiofiel bent, zijn telefoons van Sony en LG je beste keuze. De Xperia 1 mist misschien een 3,5 mm koptelefoonaansluiting (boe-geroep!), Maar levert op bijna elke andere voorkant.


Stereogeluid wordt gereproduceerd wanneer de oortelefoon en de luidsprekers aan de onderkant samenwerken. Het geluid is redelijk goed als je de telefoon zijwaarts kantelt om films te kijken. Je kunt ervoor kiezen om de dynamische vibratie van Sony in te schakelen, waardoor de telefoon op dezelfde manier wordt gerommeld als een gamecontroller om je een multidimensionale ervaring te bieden.

Het aptX HD Bluetooth-profiel betekent dat Android-fans uitstekende audiokwaliteit krijgen van hun compatibele Bluetooth-hoofdtelefoon. Geluiden van bioscoopkwaliteit komen brullend door met fijne details behouden. Dit wordt ondersteund door Dolby Atmos en DSEE HX, die beide hun eigen besturingselementen hebben voor het tweaken van audio,

Deze telefoon klinkt geweldig.

Zie ook: De kleerhanger-ervaring: zijn premium audiokabels het waard?

Software

  • Android 9 Pie

De Xperia 1 wordt geleverd met Android 9, het nieuwste besturingssysteem van Google. De software-skin van Sony is redelijk licht. De belangrijkste wijzigingen die u zult zien, zijn verschillende achtergrondkleuren en enkele alternatieve lettertypen, vergeleken met stock. Anders biedt het het typische startscherm, app-lade, Quick Settings-schaduw en op pil gebaseerde startschermnavigatie.



De Xperia 1 heeft enkele unieke functies. Het is bijvoorbeeld een beetje een uitdaging om de bovenkant van het scherm te bereiken. Gelukkig is er een modus met één hand om de dag te redden. Dubbeltik op de startknop en het hele bureaublad krimpt. In deze kleinere vorm is het iets gemakkelijker om de meldingsschaduw te bereiken. Dubbeltik nogmaals om het scherm weer normaal te maken.

Side Sense is vergelijkbaar met het Edge Screen van Samsung. Dubbeltikken op beide zijden van het frame opent een klein venster met snelkoppelingen naar verschillende belangrijke apps en acties. Het kan een beetje betrouwbaarder zijn als u het wilt openen. Ik vond het een beetje lastig.

Split-screen multitasking werkt echt goed op het grote scherm. Sony heeft een nieuwe app voor de Xperia 1 geïntroduceerd waarmee u eenvoudig kunt openen en configureren welke apps op het scherm verschijnen. Ik vind het vooral leuk dat je app-paren kunt maken, waarmee je Gmail en Google Agenda of Chrome en YouTube samen kunt openen. De Galaxy Note-serie heeft een vergelijkbare functie.


Er zijn tal van manieren om de software (omgevingsdisplay, vergrendelschermklokken, thema's) naar wens aan te passen en alles loopt soepel op de telefoon.

bril

Waar voor je geld

  • Sony Xperia 1 met 6 GB RAM, 128 GB opslag: $ 949

Laten we onszelf niet voor de gek houden: $ 949 is veel kras voor elke telefoon. Apple, Huawei, LG en Samsung volgen allemaal de lijn van duizend dollar met hun apparaten van de bovenste plank en Sony is hier om te zeggen: "Ik ook!"

Ben je een echte Sony-fan en wil je de Xperia 1 ongeacht de kosten, zorg dan dat je bestelt tijdens het eerste pre-ordervenster van twee weken (tot en met 12 juli). Alleen tijdens deze periode kun je een gratis set van $ 350 scoren WH1000XM3 Bluetooth actieve hoofdtelefoon met ruisonderdrukking van Sony. Dit combo-pakket is veel. Heel veel.

Sony is hier om te zeggen: Ik ook!

Anders bent u zonder een door de provider ondersteund betalingsplan alleen voor het dure apparaat. Biedt de Xperia 1 een veel betere ervaring dan de Samsung Galaxy S10 Plus of Pixel 3 XL? Niet echt, maar het is tenminste uniek.

Sony Xperia 1 review: Het vonnis

Sony's weg door de smartphonemarkt in het afgelopen decennium is vol pieken en dalen geweest. Ik hoopte dat de Xperia 1 een van die pieken zou vertegenwoordigen. Helaas is het ergens halverwege de heuvel.

De hardware van de telefoon is uitstekend op het gebied van kwaliteit. Je hebt bijna alles wat je maar wilt: Gorilla Glass 6, metalen frame, waterdichte behuizing, 4K-scherm, driedubbele camera's en meer.

De Xperia 1 schiet op een paar plaatsen tekort, waaronder de levensduur van de batterij, cameraprestaties en algemeen gebruik dankzij de vreemde vorm. Verder is er niet genoeg 21: 9-inhoud (zowel video's als apps) om de uitgebreide beeldverhouding te begrijpen.

Zou ik deze telefoon aanbevelen? Alleen voor mensen die specifiek op zoek zijn naar iets unieks, of voor mensen die de nadruk leggen op mediaconsumptie.

Dit concludeert Sony Xperia 1 review. Laat ons weten wat je denkt in de reacties hieronder.

$ 949 Koop bij Amazon

Android DK-tutorial voor beginnerHoe Android-app te makenJava i niet alleen de officiële programmeertaal voor de ontwikkeling van Android-app (amen met Kotlin), Java zelf wordt ook door Google ge...

Uit de lechtte core, 32-bit Android 5.0, blijkt dat de Java-code 296% langzamer liep dan C, oftewel 4 keer langzamer. Onthoud nogmaal dat de abolute nelheid hier niet belangrijk i, maar eerder het ver...

We Raden Je Aan