Moet je een 48MP-smartphone kopen? Dit is wat je als eerste moet weten

Schrijver: Lewis Jackson
Datum Van Creatie: 8 Kunnen 2021
Updatedatum: 1 Juli- 2024
Anonim
Samsung Galaxy M21 First Look - Super AMOLED, 6000 mAh, 48MP & more…
Video: Samsung Galaxy M21 First Look - Super AMOLED, 6000 mAh, 48MP & more…

Inhoud


Telefoonfabrikanten bieden sinds enkele jaren grotendeels 12MP-hoofdcamera's aan, en wie kan hen dat kwalijk nemen? 12MP-camera's hebben een goede balans tussen resolutie en sensorgrootte, zoals blijkt uit de vlaggenschiptelefoons van Google en Samsung in de afgelopen drie of vier jaar.

Maar 2018 zag de sprong naar 40MP voor Huawei, met enkele interessante resultaten. Nu lijkt het erop dat 2019 het jaar van de 48MP-camera zou kunnen zijn, omdat verschillende telefoonfabrikanten de technologie voor hun telefoons overnemen. De twee grootste fabrikanten van camerasensoren, Sony en Samsung, zijn toonaangevend, aangezien ze beide 48MP-sensoren op de markt brengen.

Het Japanse bedrijf heeft de IMX586-sensor, terwijl het Koreaanse conglomeraat ISOCELL GM1 aanprijst. En tussen de resolutie, pixelgrootte en pixelbinningbenadering hebben we twee extreem vergelijkbare sensoren.

Waarom we tot nu toe geen 48MP-camera's hebben


De Honor View 20 is een van de eerste telefoons met een 48MP-sensor.

Gewoonlijk levert een 48MP-camerasensor die in uw typische smartphone wordt geperst verschillende problemen op. Een hogere resolutie zou idealiter hand in hand moeten gaan met een schok in sensorgrootte om prestaties bij weinig licht te behouden, maar een grotere sensor resulteert meestal in een grote camerabult of een dikkere telefoon.

Het andere alternatief is om de sensor even groot te houden. Maar als al die pixels op een kleine sensor worden gepropt, moeten de afzonderlijke pixels kleiner zijn om te passen. En kleinere pixels kunnen eenvoudigweg niet voldoende licht vastleggen voor nachtelijke opnamen. Zie het als het verzamelen van regen in emmers. Een emmer van 25 liter (grotere pixel) gaat gewoon meer regen (licht) verzamelen dan een emmer van 10 liter (kleinere pixel).

Chipset- en secundaire camera-ondersteuning is een andere zorg als het gaat om 48MP-camera's. De overgrote meerderheid van chipsets ondersteunt niet expliciet 48MP-camera's, laat staan ​​een 48MP-camera gekoppeld aan een secundaire shooter. De Snapdragon 855, Snapdragon 675 en MediaTek Helio P90 lijken op dit moment enkele van de enige chipsets die specifiek 48MP-opnamen ondersteunen (en de chips van Qualcomm noemen in dit opzicht geen ondersteuning voor dubbele camera's).


Dit doet denken aan de Nokia Lumia 1020 in 2013, omdat de Snapdragon S4 Plus-chip van het apparaat geen 41MP-camera ondersteunde. Dit dwong Nokia in wezen om ondersteuning in de hardware te enten. Het resultaat was inderdaad een echte 41MP-smartphone, zij het met verschrikkelijke shot-to-shot- en verwerkingstijden.

We kunnen iets vergelijkbaars zien met Xiaomi's Redmi Note 7, een 48MP-smartphone die de Snapdragon 660 gebruikt. Deze chipset ondersteunt volgens het specificatieblad geen 48MP-shooters, maar Xiaomi lijkt toch een oplossing te hebben gevonden. Hopelijk hebben we geen lange puinhoop van een ervaring ...

Chipsets hebben echter een lange weg afgelegd sinds de tijd van dual-core 32-bit ontwerpen, dus single-shot prestaties moeten behoorlijk levendig zijn. Maar de populariteit van functies zoals HDR + en nachtmodus betekent dat deze chipsets in sommige situaties mogelijk te maken krijgen met heel veel gegevens.

Het is ook bemoedigend om te zien dat de paar aangekondigde 48MP-apparaten allemaal een soort secundaire camera aanbieden. Met uitzondering van de Huawei Nova 4 hebben de meeste van deze apparaten echter een secundaire diepte- of 3D-sensor in plaats van een telefoto, monochroom of groothoek snapper.

Waarom zou je opgewonden zijn?

Een voorbeeldfoto gemaakt met de 48MP-ingeschakelde Honor View 20.

Samsung en Sony produceren niet alleen een 48MP-sensor voor opscheppen of geweldige details overdag - hoewel ik uitkijk naar de resultaten overdag. De bedrijven gebruiken een techniek die pixelbinning wordt genoemd om de nadelen van een 48MP-sensor te overwinnen (d.w.z. slechte opnamen bij weinig licht).

Pixelbinning is een van de meest betrouwbare manieren om betere foto's op uw smartphone te krijgen, bijvoorbeeld op de LG G7, Huawei P20 Pro, Huawei Mate 20 Pro en tal van budgettelefoons. Dit proces ziet informatie van vier aangrenzende pixels gecombineerd in één, om een ​​helderder totaalbeeld te produceren. In essentie combineren ze vier kleinere regenemmers om één grote emmer te maken. Met deze aanpak kunnen camera's de sensorgrootte behouden en toch goede nachtelijke snaps krijgen.

Pixel binning is echter niet zonder nadelen, omdat je uiteindelijk een veel lagere resolutie krijgt dan de camerasensor kan uitspuwen. De LG G7 maakt bijvoorbeeld gebruik van pixelbinning op zijn 16MP-hoofdcamera voor helderdere opnamen bij weinig licht, waarbij een 4MP-snap in het proces wordt gemaakt.

De 48MP-camera is een middel om een ​​doel te bereiken, in plaats van het doel zelf.

Vier megapixels is een vrij lage resolutie (HTC One, iemand?), Maar je zou technisch gezien een hogere uitvoerresolutie kunnen krijgen als je in het begin een hogere resolutie camera zou gebruiken. De apparaten van Huawei volgen deze aanpak en spuwen 10MP pixel-binned snaps uit een 40MP primaire camera. En dan heb je de nieuwe sensoren van Sony en Samsung, die een resolutie van 48MP aannemen om ons 12MP-opnamen met pixels binnen te brengen. Dit is ongeveer dezelfde uitgangsresolutie als de vlaggenschip-telefoons van 2018 zoals de Google Pixel 3 en de Samsung Galaxy S9.

De nieuwe 48MP camerasensoren hebben echter voorspelbaar kleinere pixels dan je traditionele 12MP smartphone. Ze hebben allebei een functieklein 0,8 micron pixels, terwijl de hoofdcamera van de Galaxy S9 1,4 micron pixels bevat; zelfs de 16MP hoofdshooter van de OnePlus 6T heeft 1,22 micron pixels.

Maar Samsung en Sony zeggen dat hun sensoren u het equivalent van een 12MP 1,6 micron pixelbeeld geven bij het nemen van een pixel-binned shot. Bekijk de afbeelding van Sony hieronder voor een beter idee van de configuratie.

Sony heeft op het moment van de aankondiging ook een voorbeeldopname gemaakt en deze vergeleken met een traditionele 12MP-opname op klaarlichte dag. De echte test komt echter bij weinig licht, maar je kunt de onderstaande vergelijking bekijken.

Zoals de foto suggereert, lijkt het erop dat 48MP-opnamen ook een betere zoomfunctie mogelijk maken dan oplossingen die je op je standaard smartphone met één camera ziet. Dit komt omdat je gewoon in de afbeelding met hoge resolutie moet kunnen bijsnijden om goede resultaten te krijgen (tenminste wanneer pixelbinning niet is ingeschakeld). Het is onduidelijk of we resultaten kunnen verwachten die beter zijn dan een telecamera of computationele inspanningen, maar het heeft zeker potentieel.

Wie gebruikt 48MP-sensoren?

De Honor View 20 is misschien wel het meest prominente apparaat met een 48MP-camera, en de eerste voorbeelden lijken behoorlijk bemoedigend. Je kunt ook een Kirin 980-chipset verwachten, tot 8 GB RAM, 128 GB of 256 GB uitbreidbare opslag en een secundaire 3D-camera naast de 48MP snapper.

Huawei onthulde vorige maand ook de Nova 4 en verruilde de Kirin 980-chipset voor de oudere Kirin 970-processor. Maar de combinatie van de achteruitrijcamera bestaat uit de 48MP primaire snapper, een 16MP ultragroothoekcamera en een 2MP dieptesensor.

Het Chinese merk Hisense sprong aan boord van de 48MP-bandwagon op CES, met de U30. De telefoon bevat een Snapdragon 675-chipset, de verwachte 48MP snapper en een 5MP secundaire camera voor diepte-effecten.

Xiaomi heeft deze maand ook de Redmi Note 7 onthuld en biedt een 48MP-achteruitrijcamera naast een 5MP secundaire shooter. Het merk kiest voor een Snapdragon 660-chipset en een door Samsung gemaakte sensor, maar bevestigde dat het de Redmi Note 7 Pro zou aanbieden met een door Sony gemaakte sensor.

Moet je een 48MP-smartphone kopen?

Het is te vroeg om te zeggen of het uitstapje naar 48MP-sensoren geweldige foto's oplevert, maar de acceptatie door zoveel merken lijkt zeker te suggereren dat Samsung en Sony fabrikanten onder de indruk waren van hun sensortechnologie.

We moeten deze telefoons op de proef stellen voordat we een oordeel vellen, maar, zelfs als de pixel-ingebed aanpak op zichzelf geen verbazingwekkende resultaten oplevert, hebben OEM's een heleboel beeldverwerkingstechnieken tot hun beschikking. Stelt u zich een 12MP pixel-binned shot voor in combinatie met de nachtmodus of de HDR + van Google ...

Energizer heeft op MWC 2019 zijn nieuwe Android-apparaat, de Power Max P18K Pop, laten zien. Het i een intereante handet met een drievoudige achteruitrijcamera, Helio P70-chipet en 6 GB RAM....

Energizer heeft de 5G-compatibele Power Max P8100 aangekondigd, de eerte opvouwbare martphone van het bedrijf.De telefoon heeft twee chermen, met een aan de binnenkant en een aan de buitenkant.De Powe...

Populair Op Het Terrein