Fototermen: ISO, diafragma, sluitertijd, meer

Schrijver: Louise Ward
Datum Van Creatie: 8 Februari 2021
Updatedatum: 1 Juli- 2024
Anonim
Wat is ISO, diafragma en sluitertijd? - Uitleg!
Video: Wat is ISO, diafragma en sluitertijd? - Uitleg!

Inhoud

29 augustus 2019


Dit is het eerste wat je moet leren als je in de wereld van serieuze fotografie wilt duiken. De belichtingsdriehoek bestaat uit 3 instellingen die u onder controle moet houden om een ​​afbeelding goed te kunnen belichten. Dit zijn diafragma, sluitertijd en ISO. Laten we elk een beetje aanraken.

De belichtingsdriehoek is het eerste wat je moet leren als je serieus met fotografie begint.

Edgar Cervantes

Opening

Diafragma wordt bepaald door de grootte van de opening waarmee licht de camera kan binnendringen. Het diafragma wordt gemeten in f-stops, wat een verhouding is van de brandpuntsafstand gedeeld door de openingsgrootte. Hoe kleiner de f-stop, hoe breder de opening. Een f / 1.8-diafragma is bijvoorbeeld breder dan f / 2.8.

Diafragma heeft een belangrijk effect op foto's, namelijk scherptediepte. Het gebruik van een groter diafragma zoals f / 1.8 zorgt voor een kleinere scherptediepte. Dit zal bokeh verbeteren, wat het populaire wazige achtergrondeffect in foto's is. Door het diafragma aan te scherpen, blijft er meer in focus.


Sluitertijd

Om een ​​foto te maken, moet een camera licht in de sensor laten. De camera heeft een sluiter, waardoor het licht de sensor niet bereikt totdat deze wordt geactiveerd. Wanneer een opname wordt geactiveerd, gaat de sluiter open en wordt de sensor blootgesteld aan lichtinval. De tijd dat de sluiter open blijft, wordt de sluitertijd genoemd.

Bewegingsonscherpte is niet altijd een slechte zaak!

Edgar Cervantes

Sluitertijd wordt meestal gemeten in seconden en fracties van een seconde. Bij een sluitertijd van 1/100 wordt de sensor honderdste seconde blootgesteld. Evenzo duurt een 1/2 sluitertijd een halve seconde. U kunt de sluiter ook meerdere seconden open laten staan, dit wordt meestal een opname met lange belichtingstijd genoemd.

Een kortere sluitertijd bevriest de scène beter. Verlengde sluitertijd zal een beeld helderder maken, maar het kan ook bewegingsonscherpte veroorzaken (wat niet altijd slecht is).


ISO

ISO heeft betrekking op de gevoeligheid van de sensor (of film) voor licht. Een lagere ISO maakt de sensor minder gevoelig voor licht, wat betekent dat hij meer verlichting nodig heeft of een langere sluitertijd om een ​​beeld goed te kunnen belichten. Door de ISO te verhogen, wordt uw sensor gevoeliger voor licht, waardoor u kunt fotograferen in donkere omgevingen, met kleinere diafragmaopeningen en / of met kortere sluitertijden.

Het verhogen van de ISO zorgt voor meer korrel of ruis.

Edgar Cervantes

ISO wordt gemeten in cijfers. Terwijl fabrikanten zich aan ISO 100, 200, 400, 800, 1600, enzovoort hielden (dubbele waarde), zijn dingen veranderd met recentere camera's. Kleinere stappen zijn geïntroduceerd voor een betere verfijning, maar het concept is hetzelfde. ISO 100 is half zo gevoelig als ISO 200, en ook half zo gevoelig als ISO 400.

De effecten van ISO zijn eenvoudig te begrijpen. Een hogere ISO maakt een sensor gevoeliger en maakt een afbeelding daarom helderder. Tegelijkertijd zorgt het verhogen van de ISO voor meer korrel of ruis.

Belichtingscompensatie

Als u ooit een cameraknop met de tekens "+" en "-" hebt gezien, is dat de belichtingscompensatie, ook wel belichtingswaarde (EV) genoemd. Dit helpt bij het fotograferen in een van de automatische of semi-automatische modi (diafragmaprioriteit, sluiterprioriteit, enz.).

Camera's proberen de juiste belichting te krijgen door licht te meten, maar ze krijgen niet altijd wat u van plan was vast te leggen. Misschien wilt u niet eens een goed belichte afbeelding. Soms wil je dat dingen er een beetje donkerder uitzien om bijvoorbeeld sfeer te geven. Met belichtingscompensatie kunt u de camera vertellen dat hij de opname onjuist vastlegt en dit zal het goedmaken door andere instellingen (meestal ISO) aan te passen.

Belichtingscompensatie wordt meestal gemeten met f stops als volgt: –1.0, –0.7, –0.3, 0.0, +0.3, +0.7, +1.0. In dit geval zou -1.0 één stop minder zijn, terwijl +1.0 een stop hoger is.

Dynamisch bereik

Het Oxford Dictionary definieert dynamisch bereik als "de verhouding van de grootste tot de kleinste geluidsintensiteit die betrouwbaar kan worden verzonden of gereproduceerd door een bepaald geluidssysteem." Die definitie verwijst naar audio, maar het idee is vergelijkbaar in fotografie. Dynamisch bereik heeft betrekking op hoeveel gegevens een camera kan vastleggen bij extreme belichting in een scène, van de donkerste tot de lichtste delen van een scène.

Dynamisch bereik wordt gemeten in stops, waarbij elke stop gelijk is aan het dubbele of de helft van de hoeveelheid licht. De belichting met één stop verhogen betekent het licht verdubbelen. Als u fotografeert met een sluitertijd van 1/100, is één stop helderder 1/50, terwijl één stop donkerder is 1/200.

Brandpuntsafstand

Eenvoudig gesteld is de brandpuntsafstand de afstand tussen een camerasensor (of film) en het convergentiepunt van een lens.

Het moeilijkste deel is begrijpen wat het convergentiepunt is (ook bekend als optisch centrum). Wanneer lichtstralen een lens binnenkomen, reizen ze door glas en buigen om samen te komen in een enkel punt. Dit punt is waar lichtgegevens worden verzameld om een ​​scherp beeld te vormen voor de sensor om op te nemen. Fabrikanten meten de brandpuntsafstand gericht tot in het oneindige, om een ​​standaard te behouden.

Brandpuntsafstand wordt gemeten in millimeters. Een 50 mm-lens heeft een convergentiepunt dat 50 mm (of 5 cm) van de sensor is. De brandpuntsafstand bepaalt ook hoe "ingezoomd" u bent, verandert het perspectief en beïnvloedt de scherptediepte.

Zoomtypen: optisch, digitaal en hybride

In fotografie verwijst camerazoom naar een onderwerp dichterbij of verder weg in een beeld te laten lijken. Inzoomen geeft u een beter zicht op objecten, terwijl uitzoomen u een grotere ruimte laat vastleggen. Camera's gebruiken drie soorten zoomtechnologie: optisch, digitaal en hybride.

Optische zoom wordt bereikt door een reeks lenselementen te gebruiken. Glas kan door de lens bewegen om in of uit te zoomen. Digitale zoom bereikt een soortgelijk effect zonder mechanisch werk of glazen elementen. Het zal in wezen gebieden rond uw scène afsnijden zodat het lijkt alsof u dichter bij het onderwerp bent. Digitale zoom is technisch bijsnijden. Hybride zoom is een geheel nieuw concept. Het maakt gebruik van optische zoom, digitale zoom en software om betere resultaten te krijgen bij het verder inzoomen dan de fysieke mogelijkheden van de lens.

witbalans

Witbalans verwijst naar de effecten van kleurtemperatuur en tint op foto's. Verschillende lichtbronnen zenden variërende kleurtemperaturen uit, variërend in een spectrum tussen oranje en blauw. Evenzo heeft licht een tint, die varieert van groen tot magenta. Door de witbalansinstellingen te wijzigen, kunt u een balans tussen deze kleuren vinden en een natuurlijker effect bereiken.

Kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin (K). In Fotografie hebben we bepaalde witbalansopties om te helpen de juiste Kelvin-niveaus te bepalen die men onder verschillende omstandigheden moet gebruiken.

  • Candlelight: 1,000-2,000K
  • Wolfraam lamp: 2,500-3,500K
  • Zonsopgang zonsondergang: 3,000-4,000K
  • Flourescent licht: 4,000-5,000K
  • Flits / direct zonlicht: 5,000-6,500K
  • Bewolkte lucht: 6,500-8,000K
  • Zware wolken: 9,000-10,000K

Megapixels (MP)

Een megapixel betekent gewoon een miljoen pixels. Deze term dient als een methode voor het meten van de definitie in elke beeldsensor. Als een camera een 12MP-sensor zou hebben, betekent dit dat de gemaakte beelden worden gevormd door twaalf miljoen pixels. Dit zou gelijk zijn aan een resolutie van 4.000 × 3.000.

RAW versus JPEG

Een RAW-afbeelding staat bekend als een niet-gecomprimeerd, onbewerkt afbeeldingsbestand.Alle gegevens worden vastgelegd door de sensor, waardoor het een veel groter bestand wordt, maar zonder kwaliteitsverlies en meer bewerkingskracht. Dit is de reden waarom RAW-gegevens op zichzelf niet veel zijn om naar te kijken.

RAW mag alleen worden gebruikt als u van plan bent om terug te gaan om uw foto's te bewerken.

Edgar Cervantes

RAW mag alleen worden gebruikt als u van plan bent om terug te gaan om uw foto's te bewerken. De bestandsgroottes zijn veel groter, maar hiermee kunt u de volledige belichting en kleurinstellingen van uw foto's aanpassen, zonder de standaardbeeldverwerking van de camera te omzeilen.

Terwijl u een afbeelding opslaat in JPEG, verwijdert u afbeeldingsgegevens en comprimeert u de afbeelding, maar dit is prima als u van plan bent een afbeelding naar Facebook te uploaden of een snelle foto voor uw galerij wilt maken.

Beeldstabilisatie

OIS

OIS compenseert kleine bewegingen van de camera tijdens de belichting. Over het algemeen gebruikt het een zwevende lens, gyroscopen en kleine motoren. De elementen worden bestuurd door een microcontroller die de lens heel licht beweegt om het trillen van de camera tegen te gaan - als de camera naar rechts beweegt, beweegt de lens naar links.

Dit is de beste optie omdat alle stabilisatie mechanisch wordt uitgevoerd en niet via software. Dit betekent dat er tijdens het proces geen kwaliteit verloren gaat.

EIS

Elektronische beeldstabilisatie werkt via software. In wezen splitst EIS de video op in brokken en vergelijkt deze met de vorige frames. Het bepaalt vervolgens of beweging in het frame een natuurlijke of ongewenste beweging was en corrigeert dit.

Meestal verslechtert EIS de kwaliteit, omdat het ruimte nodig heeft aan de randen van de inhoud om correcties toe te passen. Het is de laatste jaren echter verbeterd. Smartphone EIS maakt meestal gebruik van de gyroscoop en de versnellingsmeter, waardoor deze nauwkeuriger wordt en kwaliteitsverlies wordt beperkt.

autofocus

Smartphone-camera's gebruiken over het algemeen drie soorten autofocussystemen: dual-pixel, fase-detectie en contrast-detectie. We zullen u erover vertellen in volgorde, van het slechtste tot het beste.

Autofocus met contrastdetectie

Dit is de oudste van de drie en werkt door het contrast tussen gebieden te meten. Het idee is dat een scherpgesteld gebied een hoger contrast heeft, omdat randen scherper zijn. Wanneer een gebied een bepaald contrast bereikt, zal de camera dit scherpstellen.

Fase-detectie autofocus

"Fase" betekent dat lichtstralen afkomstig van een specifiek punt tegengestelde zijden van een lens raken met dezelfde intensiteit - met andere woorden, ze zijn "in fase". Fase-detect autofocus maakt gebruik van fotodiodes over de sensor om verschillen in fase te meten. Vervolgens wordt het focusseerelement in de lens verplaatst om het beeld scherp te stellen.

Dual-pixel autofocus

Dit is gemakkelijk een van de beste beschikbare autofocustechnologieën. Dual-pixel autofocus is als fasedetectie, maar het gebruikt een groter aantal focuspunten over de sensor. In plaats van te focussen op specifieke pixels, bestaat elke pixel uit twee fotodiodes die subtiele faseverschillen kunnen vergelijken om te berekenen waar de lens naartoe moet.

HDR

Normale opname Handmatige HDR

HDR zorgt voor een evenwichtige belichting in het hele beeld. Dit wordt gedaan door meerdere foto's met verschillende sluitertijden te maken. Het idee is dat elke foto wordt belicht voor verschillende lichtniveaus. Dit beeldconglomeraat wordt vervolgens samengevoegd en wordt een enkele foto met veel meer informatie in zowel de lichte als de donkere gedeelten.

Pixelbinning

Pixel-binning is een proces waarbij gegevens van vier pixels worden gecombineerd tot één. Een camerasensor met kleine 0,9 micron pixels levert dus resultaten op die gelijk zijn aan 1,8 micron pixels bij het nemen van een pixel-binned shot. Deze techniek wordt meestal gebruikt in smartphones, die vanwege groottebeperkingen gedwongen zijn om kleinere sensoren te gebruiken.

Het grootste nadeel van deze techniek is dat uw resolutie effectief wordt gedeeld door vier bij het nemen van een pixel-binned shot. Dat betekent dus dat een opname met binnenshuis op een 48MP-camera in feite 12MP is, terwijl een opname met binnenshuis op een 16MP-camera slechts vier megapixels is.

Portretmodus in smartphonefotografie

Portretmodus is een term die wordt gebruikt om de kunstmatige bokeh te beschrijven (BOH-kay) effect geproduceerd door smartphones. Bokeh is een fotografie-effect waarbij het onderwerp van een foto scherp wordt gehouden terwijl de achtergrond onscherp wordt. Door de portretmodus te gebruiken om een ​​bokeh-effect te creëren, kunt u dynamische foto's maken die professioneler overkomen.

Nachtstand

De nachtmodus (Dark Night, Nightscape of hoe uw fabrikant het ook noemt) gebruikt kunstmatige intelligentie om de scène te analyseren die u probeert te fotograferen. De telefoon houdt rekening met meerdere factoren, zoals licht, de beweging van de telefoon en de beweging van objecten die worden vastgelegd. Het apparaat maakt vervolgens een reeks foto's met verschillende belichtingsniveaus, gebruikt bracketing om ze samen te voegen en brengt zo veel mogelijk details naar voren in een enkele foto.

Natuurlijk is er veel meer achter de schermen. De telefoon moet ook de witbalans, kleuren en andere elementen meten, wat meestal gebeurt met mooie algoritmen die de meesten van ons niet volledig begrijpen.

Super resolutie

Superresolutie is het gebruik van een afbeelding met een hogere resolutie door meerdere opnamen met een lagere resolutie te maken en te verwerken. Door meerdere opnamen met een lagere resolutie te maken en deze punten in elke afbeelding te vergelijken, hebt u de basis gelegd voor een solide afbeelding met een hogere resolutie. Wat er in wezen gebeurt, is dat er kleine verschillen tussen deze punten zijn en dat algoritmen of machine learning-technieken deze verschillen kunnen gebruiken om de gaten te vullen en extra details te creëren.

Computationele fotografie

Grootte is belangrijk in de fotografie. Omdat smartphonesensoren en lenzen niet veel groter worden, moeten fabrikanten van smartphones manieren bedenken om meer uit minder te halen. Voer de leeftijd van Computational Photography in.

In eenvoudige bewoordingen verwijst dit naar beeldverbeteringen met behulp van software en complexe algoritmen. Enkele voorbeelden van Computationele fotografie zijn AI-verbeteringen, nachtmodus, pixelbinning, portretmodus, HDR en andere.

Bonus: bekijk meer fotografieberichten!

We hebben meer fotografie-inhoud voor u! Bekijk enkele van onze aanbevolen berichten en tutorials om je vaardigheden te blijven verbeteren.

  • Wat een professionele fotograaf kan doen met een goedkope Android-telefooncamera - daagde me uit om een ​​aantal geweldige professionele foto's te maken met een telefoon van $ 130. Hier zijn mijn resultaten!
  • Fotografietips: regel van derden, gezichtspunt, kadrering, kleurentheorie en meer - Bent u al voorbij fotografie? Hier zijn enkele meer geavanceerde concepten om te bestuderen.
  • Tips voor smartphonefotografie: 16 handige trucs die u moet kennen - voel u niet beperkt als uw hoofdcamera een smartphone is. Je kunt ook geweldige beelden maken!
  • De handmatige modus op uw smartphonecamera gebruiken - Handmatige modus kan intimiderend zijn, dus we zijn hier om u door de leercurve te helpen.
  • 10 beste DSLR-camera's die je nu kunt kopen - Degenen die klaar zijn om de sprong naar een DSLR te maken, hebben wat hulp nodig. Er is een zee van opties die er zijn!
  • Beste Android-cameratelefoons - Misschien heb je alleen een goede cameratelefoon nodig! Hier is een lijst met de beste.
  • 10 beste fotografie-apps voor Android - Je moet een paar apps in die telefoon gooien!

Dat is het voor onze kijk op fotografietermen, genoeg gehad? Dat hebben we niet! Leren stopt nooit met fotografie, en technologie ook niet. Zorg ervoor dat u een bladwijzer maakt voor deze pagina om toekomstige updates en toevoegingen te zien. Het is ook slim om terug te komen en uw geheugen van tijd tot tijd te vernieuwen.

Fan van martphone wachten al jaren op een telefoon met een echt opvouwbaar diplay. Hun gebeden werden beantwoord in december, toen de Royole FlexPai, de eerte opvouwbare martphone, werd vrijgegeven. ...

De hype rond flexibele diplay groeit al jaren getaag. Na jaren niet ander te zijn geweet dan iet om te pronken op elektroniche how, taan ​​dingen op het punt te veranderen....

Fascinerende Publicaties