Qualcomm Snapdragon SoC-gids: SoC's van Qualcomm vergeleken (Video!)

Schrijver: Louise Ward
Datum Van Creatie: 10 Februari 2021
Updatedatum: 1 Juli- 2024
Anonim
Qualcomm Snapdragon SoC-gids: SoC's van Qualcomm vergeleken (Video!) - Technologieën
Qualcomm Snapdragon SoC-gids: SoC's van Qualcomm vergeleken (Video!) - Technologieën

Inhoud


Qualcomm's Snapdragon SoC's - of mobiele platforms, zoals het bedrijf ze noemt - zijn de meest voorkomende chips in de Android-smartphoneruimte. Samsung gebruikt Snapdragon voor zijn Galaxy-lijn in de VS, net als apparaten van LG, HTC, Sony, OnePlus en vrijwel alle anderen. De kans is groot dat u dit nu leest op een apparaat met een Qualcomm-processor.

Snapdragon-chips komen niet alleen voor in dure vlaggenschip-smartphones. Er is een hele portfolio van producten voor handsets in verschillende prijsklassen. De prestaties en functies verschillen behoorlijk tussen deze modellen, dus laten we eens kijken hoe de nieuwste SoC's van het bedrijf zich verhouden.

Hoogwaardige prestaties

Als het gaat om het topsegment van de markt, is de Snapdragon 855 de nieuwste en krachtigste smartphone-chipset van Qualcomm. Het heeft een tri-cluster semi-aangepaste CPU-opstelling, met een krachtige 2,84 GHz Cortex-A76-kern, drie minder krachtige maar toch vlezige 2,42 GHz Cortex-A76-kernen en vier power-nippende Cortex-A55-kernen. De grafische hardware van Qualcomm is ook toonaangevend in de industrie en de Adreno 640 van de 855 zet deze trend voort.


De 800-serie is het vlaggenschip van Qualcomm en gebruikte tot de Snapdragon 855 big.LITTLE CPU-ontwerpen - een cluster van krachtige cores en een cluster van energiebesparende cores. Het bedrijf paste zijn Kryo CPU-cores een paar jaar geleden zwaar aan in de Snapdragon 821, maar dit is teruggeschroefd naar het aanpassen en optimaliseren van standaard Cortex-cores in de laatste generaties. In plaats daarvan hebben de eigen inspanningen van silicium zich geconcentreerd op de geïntegreerde GPU's, signaalprocessors, cellulaire modems en andere stukjes silicium van het bedrijf. Deze eersteklas SoC's bevatten ook de nieuwste functies zoals Qualcomm's Quick Charge 4 en Quick Charge 4+, Bluetooth 5 en ondersteuning voor TrueWireless-hoofdtelefoons.

De 800-serie van Qualcomm toont ook het beste van de machine learning-mogelijkheden van het bedrijf. Qualcomm gebruikt zijn Hexagon digitale signaalprocessor (DSP) om neurale netwerken uit te voeren en verschillende andere wiskundig zware algoritmen te versnellen, zoals het coderen van de aptX Bluetooth-codec. De nieuwste 855-chipset biedt meer vectoreenheden voor machine learning-taken, evenals een speciale "Tensor Accelerator" om de prestaties in dit opzicht te verbeteren. Het bedrijf beweert dat de machine learning-upgrades van de nieuwe chipset tot 2x beter zijn dan de Kirin 980-vlaggenschip van Huawei, maar deze claim hangt af van de use-case.


Vergelijkbare chips als de Snapdragon 855 van de concurrenten van Qualcomm zijn de Exynos 9820 van Samsung en de bovengenoemde Kirin 980. Het is ook vermeldenswaard dat alle drie deze top-end chips nu een tri-cluster CPU-ontwerp gebruiken, dat theoretisch efficiëntere prestaties mogelijk maakt. Simpel gezegd, taken die overkill zijn voor de grote cores maar meer prestaties vereisen dan de kleine cores nu kunnen doen op middelgrote cores.

Opmerkelijke Snapdragon 855-telefoons

  • Samsung Galaxy S10 (VS)
  • Xiaomi Mi 9
  • LG G8 ThinQ
  • Sony Xperia 1

Mid-range processors

De mid-tier mobiele platforms van Qualcomm zijn een beetje lastiger om rond te komen, deels vanwege het enorme aantal producten dat zich in de loop der jaren heeft verzameld en ook vanwege de introductie van de Snapdragon 700-serie, die niet past in de gebruikelijke 600-serie moniker.

De Snapdragon 712, Snapdragon 710 en Snapdragon 670 lijken sterk op elkaar en delen op hun beurt een verrassend aantal functies met de hoogwaardige Snapdragons van Qualcomm, inclusief identieke Quick Charge- en Bluetooth-mogelijkheden. Het 2x Cortex-A75 en 6x Cortex-A55 DynamIQ CPU-ontwerp verschilt duidelijk van de 800-serie en biedt vergelijkbare single-thread prestaties, maar zwakkere resultaten in zeldzamere gevallen waarin meerdere krachtige cores vereist zouden zijn.

De recente Snapdragon 675 is beter dan deze trend door twee Cortex-A76-cores aan te bieden in plaats van de Cortex-A75 CPU-cores van de 712, 710 en 670. De nieuwe grote cores bieden een opmerkelijke prestatieverbetering ten opzichte van de oude, maar we hebben nog steeds zes Cortex-A55-cores voor minder veeleisende taken. Anders biedt het dezelfde Quick Charge- en Bluetooth-mogelijkheden.

De 712, 710, 675 en 670 beschikken over 600-serie Adreno GPU's die sterke spelprestaties leveren, maar ver achterlopen op de Snapdragon 855 (hoewel de GPU van de 675 eruit ziet als de zwakste van de partij). Het is dezelfde situatie als we ook naar de modemconfiguratie kijken. Hoewel de hoge LTE-snelheden nog steeds een behoorlijke verbinding bieden bij het zweven nabij de celrand of in gebieden van twijfelachtige kwaliteit.

Het zijn niet alle downgrades in vergelijking met de 800-serie. De Snapdragon 712, 710, 675 en 670 ondersteunen allemaal snelle Hexagon DSP's voor verbeterde mogelijkheden voor machine learning. Ze beschikken ook over de nieuwste Quick Charge 4+ en Bluetooth 5.0-normen en zijn gebaseerd op een zeer efficiënt 10nm FinFET-proces (of 11nm in het geval van de 675). De 712-, 710-, 675- en 670-chips van Qualcomm bieden duidelijk een goed deel van de beste functies van het bedrijf voor slechts een iets lagere prijs en prestatiepunt. Het zijn absoluut solide SoC's.

Ondertussen is de Snapdragon 660 van 2017 nog steeds te vinden in sommige mid-range telefoons (bijvoorbeeld Redmi Note 7), en biedt hoge multi-core prestatiemogelijkheden vanwege het 4 + 4 CPU-ontwerp. Maar het 2 + 6-ontwerp is aantoonbaar beter voor praktijkgevallen in de echte wereld (waar één krachtige kern voldoende is) en de levensduur van de batterij. De oudere CPU-cores van de Snapdragon 660 en het grotere ontwerp betekent dat de tijd rijp is voor Qualcomm om een ​​update uit te brengen, maar het is nog steeds een capabele processor.

Andere oudere maar populaire chips in de Snapdragon 600-serie zijn onder andere de Snapdragon 630 en 625. Deze chips gebruikten de voorheen populaire octa-core Cortex-A53 CPU-clusters en de lagere Adreno 509 en 506. De CPU's en GPU's zijn dus veel minder capabel dan de nieuwste Snapdragon 600-serie chips en de Snapdragon 660. Aan de positieve kant beschikt de 630 nog steeds over dezelfde krachtige X12 LTE-modems, Hexagon DSP-ondersteuning en Bluetooth 5. De 625 daalt dit naar een langzamere X9 LTE-modem en Bluetooth 4.2-ondersteuning.

Opmerkelijke Snapdragon 670, 675, 710, 712 telefoons

  • Nokia 8.1
  • Vivo X23
  • Redmi Note 7 Pro
  • Xiaomi Mi 9 SE

Budget en low-end

In het afgelopen jaar heeft Qualcomm in het algemeen belangrijke verbeteringen geleverd aan lagere mid-range en low-end chips. Veruit de grootste verbetering is de migratie van oudere octa-core A53 CPU's naar big.LITTLE-combinaties die superieure single thread-prestaties bieden. Dit is belangrijk voor het snel starten van applicaties, multi-tasking en het uitvoeren van meer veeleisende games.

Net als de Snapdragon 710 en hogere modellen uit de 600-serie bieden de nieuwste middenklasse Snapdragon 636 en 632 veel CPU-prestaties via hun big.LITTLE-ontwerpen. De grafische afdeling is echter opvallend korter aan dit uiteinde van de portefeuille, met de chips van de lagere Adreno 500-serie op zijn plaats. De Snapdragon 636 blijft krachtige DSP- en snelle modemmogelijkheden bieden en biedt tegelijkertijd de voordelen van Quick Charge 4.0.

De Snapdragon 632 houdt de CPU-afdeling bij, maar gaat verder terug met goedkopere en langzamere LPDDR3 RAM-sleuven op sleeptouw, een oudere X9 LTE-modem en Quick Charge 3.0-ondersteuning. Deze technologie loopt ten minste een paar jaar achter bij de huidige vlaggenschipchips en als gevolg daarvan ligt de Snapdragon 632 tussen de middenklasse en het werkelijk budgetbereik van Snapdragon 400-processors.

De Snapdragon 450 en 439 zijn de nieuwste chips in de budgetcategorie van Qualcomm en bieden octa-core Cortex-A53-ontwerpen. Beide bieden lagere CPU-, GPU- en modemprestaties om ze kosteneffectief te houden. Maar ze bieden ook relatief energie-efficiënte ontwerpen, die worden vervaardigd volgens een proces van respectievelijk 14 nm en 12 nm. Een oudere maar populaire chip in deze serie is de Snapdragon 425. Hij heeft een Cortex-A53 quad-core ontwerp, een langzamer X4 LTE-modem, lagere schermresoluties met een maximum van 720p en ondersteuning voor slechts één camera. De 400-serie is daarmee het laatste bastion van de trage octa-core Cortex-A53 CPU's in Qualcomm-ontwerpen.

Voor een barebones-smartphone-ervaring is deze laag goed genoeg. Ze worden niet aanbevolen voor power users, voor degenen die graag gamen onderweg, of voor degenen die op zoek zijn naar de nieuwste snellaad- of Bluetooth-technologieën.

Opmerkelijke Leeuwebek 636, 632, 450, 439, 429 telefoons

  • Nokia 7.1
  • Xiaomi Redmi 7
  • Realme 2
  • Motorola Moto G6
  • Nokia 4.2

Dat is alles voor onze Qualcomm Snapdragon SoC-gids! Laat ons uw mening over de portfolio van de siliciumreus weten in de reacties.

Volgende:De eerste 5G-antennes van Qualcomm zijn hier: wat u moet weten

Mobile World Congre 2019 ziet er enigzin onverwacht uit al een van de grootte evenementen in martphonetechnologie ind jaren.Vanaf maandag 25 februari in Barcelona zijn de media klaar voor een wervelwi...

Foto: Emily Prapuoleni / The Wall treet JournalOoit Google Map gebruikt om ergen naartoe te lopen en na een paar blokken te realieren dat u de verkeerde kant op bent gelopen? Je wandeling in de goede ...

Populaire Artikels