Wat is Telegram Messenger en waarom zou ik het gebruiken?

Schrijver: Randy Alexander
Datum Van Creatie: 28 April 2021
Updatedatum: 1 Juli- 2024
Anonim
How To Use Telegram Messenger App
Video: How To Use Telegram Messenger App

Inhoud


Telegram is misschien wel een van de populairste berichtenservices ter wereld, maar toch zijn er nog steeds velen die niet weten waar het allemaal om draait. De app wordt vaak gedropt in discussies over online privacy en beveiliging, maar zijn niet alle berichten-apps veilig? Hebben apps zoals WhatsApp en Facebook Messenger ook niet de legendarische "end-to-end" -versleuteling? Wat maakt Telegram zo speciaal?

In dit artikel leggen we uit wat Telegram doet, wat de belangrijkste functies zijn en waarom u zou kunnen overwegen het te gebruiken.

Wat is Telegram?

Telegram is een multi-platform berichtenservice opgericht door de Russische ondernemer Pavel Durov. Het werd op 20 oktober 2013 uitgerold voor Android in Alpha en heeft nu naar schatting 200 miljoen maandelijkse gebruikers.

Het gebruikersbestand van Telegram neemt vaak toe wanneer een privacyschandaal een van zijn grotere concurrenten raakt.

Telegram Messenger: gewoon weer een berichten-app?

De kernfunctionaliteit van Telegram is hetzelfde als de meeste andere berichten-apps: u kunt andere Telegram-gebruikers, groepsgesprekken voeren, contacten bellen en bestanden en stickers verzenden.


De gelijkenis van Telegram met andere, meer populaire berichten-apps is een belangrijk onderdeel van de reden waarom sommige mensen er nog nooit van hebben gehoord of niet geïnteresseerd zijn om het te gebruiken - Als ze al een berichten-app gebruiken en het goed voor hen is, waarom zouden ze dan een andere overwegen? ?

De belangrijkste functie van Telegram is privacy, en om dit te garanderen maakt het gebruik van end-to-end encryptie. Dit zorgt ervoor dat mensen buiten een tweerichtingsgesprek - of het nu een bedrijf, de overheid, hackers of iemand anders is - niet kunnen zien wat er is verzonden.

Voor de gemiddelde persoon betekent het gebruik van Telegram niet noodzakelijkerwijs dat deze privéer of veiliger zijn dan wanneer WhatsApp wordt gebruikt.

Telegram gebruikt deze codering echter alleen in oproepen en in de functie “geheime chats” (waar ik hieronder meer over spreek), niet in reguliere chats - dat zijn alleen gecodeerde client-server-gesprekken.Ondertussen gebruikt WhatsApp, de zogenaamd minder veilige service, sinds 2016 end-to-end encryptie in s, oproepen en video-oproepen. Beide diensten hebben ook optionele tweefactorauthenticatie.


Dus voor de gemiddelde persoon is het gebruik van Telegram dat niet nodig betekent dat hun programma's privéer of veiliger zijn dan wanneer ze WhatsApp gebruiken. In feite is WhatsApp's berichtgeving technisch gezien veiliger, tenzij ze geheime chats gebruiken.

Dat gezegd hebbende, er is een aspect van Telegram dat betekent dat het onwaarschijnlijk is dat uw privacy wordt misbruikt, en het heeft betrekking op het bredere bedrijfsmodel.

monetization

Nieuwsberichten zoals het Cambridge Analytica-schandaal van Facebook, apps die gegevens naar Facebook verzenden zonder toestemming van de gebruiker en Amazon-medewerkers die luisteren naar wat u Alexa vraagt, hebben allemaal hun bezorgdheid geuit over hoe onze gegevens worden gecontroleerd en verspreid. Als u de service van een multi-miljard dollar bedrijf wilt gebruiken, kan dit moeilijk te vermijden zijn.

Volgens de veelgestelde vragenpagina van Telegram wordt het bedrijf gefinancierd door de oprichter en CEO Pavel Durov, niet via advertenties of het verzamelen en delen van gegevens. Op dezelfde pagina vermeldt Telegram ook een van zijn twee principes van internetprivacy als "bescherming van uw persoonlijke gegevens tegen derden, zoals marketeers, adverteerders, enz."

Met andere woorden, hoewel grote bedrijven zoals Facebook, Amazon, Google en anderen allemaal goede bedoelingen hebben met betrekking tot codering, authenticatie en privacy, integreren ze allemaal met adverteerders en het delen van gegevens op een manier die Telegram per ontwerp niet doet.

Wat zijn de voordelen van Telegram?

De belangrijkste functielijst van Telegram kan kruisen met andere apps, maar er zijn veel specifieke verschillen tussen haar en zijn concurrenten. Hier zijn enkele van de grotere verschillen.

Geheime chats

In de bovengenoemde geheime chats kunt u deelnemen aan end-to-end gecodeerde berichten met een contact. Maar dat is niet het enige voordeel: met geheime chats kan een persoon ook niet verder komen of screenshots maken. Natuurlijk kan iemand een foto van het scherm maken met een ander apparaat, maar het wordt nog steeds afgeraden en het wordt versterkt door een andere functie: zelfvernietigende timers.

Zelfvernietigingstimers

Als je niet wilt dat je geheime chats voor altijd blijven hangen, kun je met Telegram timers voor zelfvernietiging instellen om ze permanent te verwijderen. Nadat een is ontvangen, blijft deze gedurende een vooraf bepaalde periode in de chat staan ​​- u kunt tijden tussen een seconde en een week kiezen - voordat deze verdwijnt.

Als u grote bestanden wilt verzenden, heeft Telegram een ​​groot deel van de concurrentie verslaan.

Je moet je vooral zorgen maken over privacy om dit te willen doen - het betekent dat je nooit een chatlogboek hebt - het is echter een leuke optie die Facebook Messenger, WhatsApp en WeChat niet hebben.

Globale verwijdering

Sinds vorige maand kunnen gebruikers met Telegram s verwijderen die door andere gebruikers zijn verzonden. Het is een enigszins verdeeldheid. Je s laten verwijderen door iemand anders voelt waarschijnlijk niet zo goed. Maar als uw gesprek tussen u en een persoon die u vertrouwt, is het een andere handige manier om uw online communicatie te beheren.

Grote bestandsgroottelimiet

Als u grote bestanden wilt verzenden, heeft Telegram een ​​groot deel van de concurrentie verslagen met ondersteuning voor maximaal 1,5 GB bestanden. Ondertussen is de limiet van WhatsApp 100 MB, de limiet van WeChat is 100 MB en de limiet van Skype is ook 100 MB.

aanpassingen

Telegram wordt geleverd met enkele aanpassingsopties die bij veel van zijn concurrenten ontbreken, waar u de dominante app-kleur kunt kiezen, hoe Telegram koppelingen opent, of de UI al dan niet animaties toont, en meer. Telegram beschikt ook over een chatbot-integratie waar u gebruik van kunt maken en zelfs chatbots kunt maken om de ervaring te verbeteren; hier is een lijst van enkele van de beste.

Wat zijn de nadelen van Telegram?

Videobellen

U kunt geen videogesprekken voeren via Telegram Messenger, die door veel concurrerende berichtenservices wordt ondersteund. Natuurlijk kan het ook geen videogesprekken zoals WhatsApp, Skype en Facebook Messenger mogelijk maken. Uw kilometerstand is afhankelijk van hoe belangrijk deze functie is.

Offline statusfunctionaliteit

Telegram kan gebruikers "offline" laten verschijnen, maar de functionaliteit is problematisch. Telegram geeft een schatting weer van wanneer een gebruiker de app voor het laatst heeft gebruikt, zodat anderen kunnen zien of u deze recent of in de afgelopen maand hebt gebruikt. In een app die zo bezig is met privacy, moet het verbergen van uw online status volledig mogelijk zijn.

Aankondiging nieuwe gebruiker

Een verdere blunder in de privacy is dat Telegram uw contactpersonen op de hoogte stelt wanneer u lid wordt - tenzij ze zich eerder hebben afgemeld. De app waarschuwt je niet als het gaat om je contacten te pingen (als er een manier is om dit te voorkomen, moet ik het nog ontdekken) en dat is een groot voorbehoud voor degenen die Telegram willen gebruiken om zich onopvallend te houden.

Populariteit kweekt populariteit: proberen WhatsApp te onttronen is een zware strijd om Telegram.

Verhalen en statussen

Telegram mist de Verhalen-functie van sommige concurrerende berichten-apps waarmee u afbeeldingen of korte video's kunt posten zonder een contact rechtstreeks een bericht te sturen. Toegegeven, het is voor de meeste mensen geen essentiële functie.

gebruikers

Misschien is het grootste nadeel dat Telegram heeft ten opzichte van meer populaire programma's gewoon: populariteit. Ondanks zijn honderden miljoenen fans, is Telegram nog steeds een leider achter WhatsApp, Facebook Messenger en WeChat in actieve maandelijkse gebruikers.

Als je in het Westen bent en een nieuw contact ontmoet, is de kans groot dat ze liever WhatsApp gebruiken dan Telegram Messenger. Populariteit kweekt populariteit - proberen WhatsApp te onttronen is een zware strijd voor Telegram.

Moet ik Telegram gebruiken?

'Privacy' zelf is geen bijzonder aantrekkelijke productfunctie in online services. Het kan vaag zijn: we kunnen het niet altijd voelen of begrijpen, en soms nemen we het alleen als privacy wordt weggenomen serieus.

Als u een bijzonder privépersoon bent en last hebt van nieuwsberichten over online beveiliging en privacyschendingen, moet u absoluut overwegen Telegram te gebruiken met geheime chats ingeschakeld. U zult grotendeels dezelfde ervaring hebben als met meer populaire berichten-apps, met meer gemoedsrust.

Dat is nog lang niet gezegd dat Telegram u zal beschermen tegen alle privacyschrikken die de online wereld presenteert - u zou onze Android-privacygids moeten raadplegen voor een bredere kijk daarop. Telegram biedt alleen een goede combinatie van populariteit en veiligheid voor mensen die zich zorgen maken over andere berichten-apps.

Je kunt Telegram gratis downloaden van de Google Play Store via de onderstaande knop - probeer het eens met een vriend als je enthousiast bent. Voor degenen onder u die het al gebruiken, hoe is uw ervaring met Telegram geweest? Laat het me weten in de reacties.

Opmerking van de uitgever: reikte tijdens het schrijven van dit stuk meerdere keren naar Telegram, maar ontving geen reactie.

Vat draadloo internet verchilt van meer algemene verbindingen zoal DL en glavezel. In plaat van een kabel te gebruiken, brengt het het internetignaal bij u thui via radiogolven uitgezonden door een ba...

Google Duplex i een nieuw project van Google dat momenteel live i in de meerderheid van de V. Hiermee kunnen bepaalde gebruiker telefonich een retaurant reerveren, maar in plaat van dat de gebruiker r...

Aanbevolen