Wat is witbalans in fotografie?

Schrijver: Randy Alexander
Datum Van Creatie: 1 April 2021
Updatedatum: 15 Kunnen 2024
Anonim
Photography Basics: What Is White Balance
Video: Photography Basics: What Is White Balance

Inhoud


Moderne camera's hebben ons verwend met hun automatische modi, waardoor het gemakkelijk is om de witbalansinstellingen te negeren. Je zult je realiseren dat witbalans een heel belangrijk onderdeel is van fotografie als je verder komt in de kunst. Vertrouwd raken met kleurtemperatuur en tint is cruciaal, en vandaag zijn we hier om u daarmee te helpen!

Lees ook: Wat is de brandpuntsafstand in fotografie? Al uw vragen beantwoord.

Wat is witbalans?

Witbalans verwijst naar de effecten van kleurtemperatuur en tint op foto's. Verschillende lichtbronnen zenden variërende kleurtemperaturen uit, variërend in een spectrum tussen oranje en blauw. Evenzo heeft licht een tint, die varieert van groen tot magenta. Door de witbalansinstellingen te wijzigen, kunt u een balans tussen deze kleuren vinden en een natuurlijker effect bereiken.

Meer over tint en kleurtemperatuur hieronder.

Waarom hebben camera's hulp nodig bij witbalans?


Wanneer een mens een object ziet, werken de ogen en hersenen samen om kleuren automatisch te corrigeren, waardoor wit er in de meeste natuurlijke omstandigheden wit uitziet. Ongeacht of u op een zonnige dag buiten bent of binnen onder een wolfraamlicht, de kleuren zien er natuurlijk uit nadat uw ogen gewend zijn geraakt aan de omgeving, die niet lang duurt.

Een camera heeft wat hulp nodig om erachter te komen hoe dingen er natuurlijk uit kunnen zien. Moderne camera's proberen ons brein na te bootsen en doen behoorlijk goed werk in het automatisch uitzoeken van de witbalans, maar ze kunnen dingen verkeerd doen.

Moderne camera's doen het behoorlijk goed in de automatische witbalans, maar ze kunnen dingen verkeerd doen.

Edgar Cervantes

De kleurtemperatuur begrijpen

Kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin (K), wat een basiseenheid van temperatuur is. Om te begrijpen hoe Kelvin werkt, is veel meer nodig dan dit artikel, maar we zullen proberen het op een korte, eenvoudige manier uit te leggen. Kelvin is gebaseerd op de kleur die wordt uitgestraald door een "zwart lichaam" bij blootstelling aan die specifieke temperatuur. Een hoge Kelvin-kleurtemperatuur zorgt ervoor dat kleuren blauwer lijken, terwijl een lage kleur ze oranjeer laat lijken.


In de fotografie hebben we bepaalde witbalansopties om de juiste Kelvin-niveaus te bepalen die men onder verschillende omstandigheden moet gebruiken.

  • Candlelight: 1,000-2,000K
  • Wolfraam lamp: 2,500-3,500K
  • Zonsopgang zonsondergang: 3,000-4,000K
  • Fluorescerend licht: 4,000-5,000K
  • Flits / direct zonlicht: 5,000-6,500K
  • Bewolkte lucht: 6,500-8,000K
  • Zware wolken: 9,000-10,000K

Tint begrijpen

Tint is net zo belangrijk om in gedachten te houden bij het fotograferen onder kunstlicht en ongewone lichtsituaties (zoals zonsondergangen, zonsopkomsten en andere natuurlijke fenomenen). Licht kan een tint hebben, die varieert van groen tot magenta. U kunt meer van beide kleuren toevoegen om de onnatuurlijke kleur van een afbeelding te corrigeren.

Witbalans aanpassen: in camera versus nabewerking

Dit is een persoonlijke voorkeur. Ik ben een van die fotografen die er de voorkeur aan geven zoveel mogelijk in de camera te doen, dus ik heb de neiging om de witbalans in de camera in te stellen en gewoon kleine aanpassingen te maken tijdens het bewerken.

RAW fotograferen heeft zijn voordelen bij het werken met witbalans.

Edgar Cervantes

RAW fotograferen heeft zijn voordelen in dit geval, omdat het beeldbestand alle gegevens bewaart en witbalans als referentiepunt wordt gebruikt. Met een RAW-afbeeldingsbestand kunt u de kleurtemperatuur naar hartenlust nabewerken. Dit is de reden waarom moderne fotografen de neiging hebben camera's meer te vertrouwen. Men kan eenvoudig de witbalansinstellingen in de auto laten en de beelden alleen in de nabewerking corrigeren wanneer de camera toevallig een fout maakt.

Dit is niet het geval bij een JPEG-bestand met een ingestelde witbalans. De afbeelding zal kwaliteit verliezen als u probeert de kleurtemperatuur en tint te veel te veranderen. In dergelijke gevallen kunt u de bovengenoemde temperatuuropties gebruiken.

Als alternatief kunt u de aangepaste of vooraf ingestelde modus (PRE) gebruiken. Deze optie meet de kleurtemperatuur en tint door de kleur op een witbalanskaart te meten. Dit wordt gedaan door er een foto van te maken onder de door u gewenste omstandigheden. Het nadeel van deze methode is dat je het proces elke keer moet doorlopen als je van lichtomstandigheden wisselt.

Hoe de witbalans in de camera aan te passen

Het proces is eenvoudig, maar voor elke camera is het menu anders ingesteld, dus we kunnen u geen stapsgewijze handleiding geven. De witbalansinstellingen moeten echter ergens in uw menu staan. Als je daar eenmaal bent, zou je de meeste witbalansopties moeten zien in onze kleurtemperatuursectie (waarschijnlijk een beetje anders geformuleerd).

Selecteer uw optie op basis van de lichtomstandigheden. Er is ook een optie voor het handmatig kiezen van Kelvin-temperaturen, evenals de vooraf ingestelde modus voor het gebruik van een witbalanskaart. Sommige camera's hebben fysieke knoppen voor witbalansregeling, waardoor u de tijd kunt besparen om door het menu te gaan.

Witbalans aanpassen bij nabewerking

Programma's voor het bewerken van foto's en apps gaan anders om met hun opties, maar de algemene strekking van het proces zou over het algemeen erg op elkaar moeten lijken. Zoek het gedeelte "witbalans" of "kleur" in de gewenste bewerkingssoftware. Dit gebied moet een lijst of vervolgkeuzemenu hebben met alle opties in onze sectie Kleurtemperatuur. Als alternatief kunt u de kleurtemperatuur en tint handmatig wijzigen, evenals zaken als levendigheid, verzadiging en meer.

Een handig hulpmiddel dat ik aanraad is het witbalans-waterdruppeltool. U kunt deze optie selecteren en vervolgens een witte of neutrale (grijze) kleur in uw afbeelding kiezen. De software leest de gekozen kleur en brengt deze naar de ideale witbalansniveaus.

De regels van de witbalans overtreden

Fotografie is een kunst en een creatieve uitdrukking, dus we kunnen je niet vertellen dat je je aan de regels moet houden. We hebben je deze hele tijd verteld dat de juiste witbalans dat is die de natuurlijke kleuren van je scène nabootst. Dat is een goede vuistregel bij het leren van het concept, maar er zijn momenten waarop je misschien creatief wilt worden met kleuren.

Een "koelere" (meer blauwe) kleurtemperatuur zorgt ervoor dat een scène somber aanvoelt. Evenzo kan een meer oranje tint ook beelden een warm, rustgevend effect geven. De kleurentheorie is een heel eigen wetenschap en je kunt verbazingwekkende foto's maken als je leert deze te manipuleren. Hier zijn enkele voorbeelden van foto's die ik onlangs heb gemaakt, waarin ik speelde met temperaturen en tinten om speciale effecten te bereiken.

Nu je witbalans begrijpt, zullen grappige kleuren en camerafouten je niet verbazen. Je kunt het zelfs in je voordeel gebruiken!

Nu lezen: Wat is ISO in fotografie? Alles wat u moet weten

Al je olliciteren naar een IT-functie, het eerte waar het overgrote deel van het peroneel naar zoekt i gepecialieerde certificeringen. Het maakt niet uit of je al een goeroe bent; werkgever willen cer...

Al je olliciteren naar een IT-functie, het eerte waar het overgrote deel van het peroneel naar zoekt i gepecialieerde certificeringen. Het maakt niet uit of je al een computergoeroe bent; werkgever he...

Wij Adviseren