Wat is Harmony OS? Huawei's "Android rivaal" uitgelegd!

Schrijver: Peter Berry
Datum Van Creatie: 20 Lang L: none (month-012) 2021
Updatedatum: 1 Kunnen 2024
Anonim
Wat is Harmony OS? Huawei's "Android rivaal" uitgelegd! - Technologieën
Wat is Harmony OS? Huawei's "Android rivaal" uitgelegd! - Technologieën

Inhoud


Het is te verleidelijk om Harmony OS te schilderen, omdat Huawei haastig 'plan B' heeft gebouwd voor zijn smartphonebusiness. Het is inmiddels geen geheim dat het complexe web van geopolitieke verbale sparring en rechtszaken die het vermogen van Huawei om te handelen met de grootste economie ter wereld verstoort, zou kunnen dwingen om afscheid te nemen van een door Google ondersteunde versie van Android. De oplossing? Harmony OS - het kant-en-klare back-upplan van Huawei als alles naar het zuiden gaat.

Maar dat is niet wat Harmony OS echt is.

De Chinese kolos wijdde een heel evenement aan zijn glanzende nieuwe besturingssysteem op de Huawei Developer Conference 2019. Tussendoor onze reis naar het hoofdkantoor van Huawei, een recente Q&A met Peter Gauden, senior productmarketingmanager van Huawei, en de controversiële omstandigheden rond de Huawei Mate 30 serie lancering, beginnen we eindelijk een volledig beeld te krijgen van de filosofie, het ontwerp en de toekomst van Harmony OS.


Wat is eigenlijk Harmony OS?

Huawei heeft geprobeerd de essentie van Harmony OS te destilleren in een enkele slogan: "Een op microkernels gebaseerd, gedistribueerd besturingssysteem voor alle scenario's." Gewoon van de tong rollen, niet?

We zullen kort wat dieper op de technische kant ingaan, maar het grotere geheel begint met het gedeelte 'voor alle scenario's'. In de kern is Harmony OS helemaal geen Android-rivaal - het is een rivaal voor elk smart OS dat je waarschijnlijk kunt bedenken.

Huawei spreekt over Harmony OS als de volgende stap in het verbinden van de eindgebruiker met de steeds veranderende digitale wereld. Huawei gelooft dat de grootste veranderingen om de hoek liggen met het aanbreken van 5G, de toenemende prevalentie van cloudtechnologie en kunstmatige intelligentie en de opkomende markt van Internet of Things.


Huawei wil een nieuw soort besturingssysteem ontketenen.

Dit alles komt samen om te vormen wat Huawei het 'naadloze AI-leven' heeft genoemd - een convergentie van next-gen technologie die volgens ons al onze apparaten thuis en onderweg nog tientallen jaren zal omvatten. Het probleem is, zegt Huawei, dat veel van de slimme technologie die we dagelijks gebruiken, weigert om mooi met elkaar te spelen, laat staan ​​naadloos.

Dit is geen nieuw probleem. Veel besturingssystemen zijn stil vanwege rivaliteit tussen fabrikanten (denk aan de beruchte 'walled garden' van Apple) of vanwege hardware-noodzaak, waarbij zelfs zeer veelzijdige, open-source platforms zoals Linux worden tegengehouden door zijn oorsprong als een pc / laptopsysteem.

We hebben dit ook al jaren met Android gezien. Google heeft constant geworsteld om dezelfde magie terug te vinden voor zijn draagbare en tv-platforms. Het feit dat Chromecast, waarschijnlijk het best verkochte fysieke product van de zoekgigant, is gebaseerd op Cast en niet op Android TV, is veelzeggend.

In plaats van het besturingssysteem opnieuw te gebruiken, dezelfde apps opnieuw te bouwen en meer vierkante pinnen in ronde gaten te steken, wil Huawei een nieuw soort besturingssysteem ontketenen - en het zegt dat het er bijna 10 jaar aan heeft gewerkt.

"1 + 8 + N"

De visie van Huawei op het ecosysteem van Harmony OS begint met wat het een "1 + 8 + N" -strategie noemt. Binnen deze opstelling is de "1" het apparaat waarmee iedereen die dit leest al goed vertrouwd is: de telefoon. Smartphones zijn onze constante metgezellen en verbinden ons op elk moment en (bijna) overal ter wereld met vrienden, familie en anderen, dus het is logisch om het als uitgangspunt te gebruiken.

De "8" staat voor even vertrouwde verbonden apparaten zoals laptops, tablets, smartwatches, desktops, slimme luidsprekers en meer. Ten slotte is de "N" het verwarrende moeras dat de bredere IoT-productcategorie is - een sector die Huawei, althans voorlopig, relatief graag overlaat aan externe fabrikanten - inclusief slimme verlichting, camera's, koelkasten en nog veel, veel meer.

Het is al lastig om al deze producten leuk met elkaar te laten spelen, zelfs als je alleen Huawei-producten telt. De telefoons werken op Android, de laptops gebruiken Windows, terwijl de smartwatches nu Lite OS gebruiken. De deur openen naar smart home-apparaten van derden is een nog grotere stap in de incompatibiliteitsstad.

In concept is de oplossing van Huawei eenvoudig: maak een veilig besturingssysteem dat is losgekoppeld van hardware die op al deze apparaten zou kunnen werken. De implementatie van dat concept is echter verre van eenvoudig. Onze resident expert-over-alles Gary Sims zal alle technische aspecten in een diepe duikvideo binnenkort onderzoeken, maar de TL; DR-versie brengt ons terug naar die logge slogan.

Een slim besturingssysteem ontwerpen

Harmony OS is gebouwd op één kernel, één app-framework en maakt gebruik van dezelfde kernservices, ongeacht de hardware. Huawei zegt dat door het verwijderen van redundante code en het gebruik van een efficiënter planningsmodel op basis van een realtime "Deterministic Latency Engine" die middelen in realtime opnieuw toewijst, Harmony OS een stap boven monolithische en hybride kernelarchitecturen zoals respectievelijk Linux en Android vertegenwoordigt .

Huawei zegt dat het verder ging dan individuele apparaten en geïsoleerde hardwarefuncties en in plaats daarvan een pool van gecombineerde mogelijkheden en eigenschappen heeft bepaald om een ​​gevirtualiseerd hardwareniveau te creëren. Deze pool met gedeelde bronnen omvat bredere kenmerken zoals beeldschermen, camera's, luidsprekers en microfoons - elementen die zich herhalen op verschillende slimme apparaten. Volgens Huawei is Harmony OS thuis op een telefoon of laptop met 12 GB RAM, net als op een slimme gloeilamp met slechts kilobytes geheugen.

Een op microkernels gebaseerd, gedistribueerd besturingssysteem voor alle scenario's.

De potentiële voordelen zijn talrijk, maar het voorbeeld dat Huawei presenteert, is schakelen tussen het ene apparaat naar het andere tijdens het gebruik van een enkele app zonder downtime. Bellen op je telefoon? Waarom rit je het niet naar het dashboard van je auto terwijl je aan het rijden bent of naar je tablet of tv als je thuiskomt. Denk aan Star Trek, maar minder spandex.

Een ander voordeel is dat Harmony OS-apps slechts ooit voor één platform hoeven te worden geschreven dankzij de ARK-compiler van Huawei die meerdere talen ondersteunt (op de Huawei vermelde C / C ++, Java, JS en Kotlin). Dit zal niet alleen de ontwikkelingstijd in het algemeen verkorten, het biedt ook compatibiliteit op meerdere apparaten met extra werkbelasting.

Dit is een enorme zegen voor app-ontwikkelaars, zegt Huawei, en zou een einde kunnen maken aan die irritant lange wachttijden op ogenschijnlijk identieke apps om meerdere platforms te bereiken. Wat Android-apps betreft, vertelde Peter Gauden van Huawei dat ze niet native werken op Harmony OS, maar dat de compiler ze relatief gemakkelijk in een Harmony OS kan omzetten.

Meer over Huawei: Video: Ik heb 2 uur met de Huawei Mate X doorgebracht op IFA 2019!

Dit alles en de geavanceerde beveiliging die mogelijk wordt gemaakt door de micro-kernelomgeving tussen apparaten, levert een aantrekkelijk beeld op voor eindgebruikers, ontwikkelaars en, misschien nog belangrijker, Huawei zelf als een bedrijf dat de leiding wil nemen in dit nieuwe tijdperk van verbonden tech.

Gauden beschreef Harmony als een 'besturingssysteem voor de toekomst' en merkte op dat hoewel die reis al was begonnen, er nog een lange weg te gaan is. Natuurlijk is een goed besturingssysteem voor de komende jaren allemaal goed en wel, maar niemand gebruikt een besturingssysteem alleen. Je hebt apparaten nodig.

Dus, hoe zit het met Harmony OS-apparaten?

Veel van het vertrouwen van Huawei komt voort uit de overtuiging dat het een van de weinige technologiebedrijven is die al over de infrastructuur beschikt om aan zijn ambities te voldoen - en het is moeilijk te beweren dat dit niet het geval is.

Huawei produceert al zijn eigen Kirin-silicium, heeft een enorme investering in cloudtechnologie en bevindt zich in het hart van 5G over de hele wereld (of regeringen het leuk vinden of niet). Het heeft ook een bloeiende apparatenbranche voor telefoons, wearables, tablets, laptops en meer, die er op de een of andere manier in geslaagd is om de recente storm relatief ongeschonden te doorstaan.

Huawei is niet bang om dat brede portfolio te gebruiken als springplank voor zijn nieuwe OS, te beginnen met het eerste Harmony OS-aangedreven, consumentenklare product, de Huawei Vision smart tv. Uitgebracht als Honor Vision in China, toont de tv enkele van de door AI aangedreven smarts Harmony OS beloftes, aangezien de set ook dienst doet als HiLink-besturingscentrum voor meer dan 900 IoT-apparaten. Je kunt ook eenvoudig content van je telefoon rechtstreeks naar de tv delen en uitzenden.

Tot nu toe zijn dit de enige officiële Harmony OS-producten die we in het wild hebben gezien, maar Huawei plaagt nu al de rest van zijn visie.

Gebaseerd op een routekaart getoond bij HDC, begint de uitrol van Harmony OS in 2020 echt op gang te komen met smartwatches en smartbands, head-units voor voertuigen en personal computers. In 2021 zegt Huawei dat dit kan worden uitgebreid naar luidsprekers en andere audio-apparaten, en na 2022 zijn we bezig met VR-brillen en nog veel meer.

Smartwatches zijn een bijzonder interessant geval, omdat Huawei WearOS al weggooide voor zijn eigen Lite OS wearables-software voor de Huawei Watch GT. Hoewel het op een veel kleinere, minder ambitieuze schaal is, laat het zien dat Huawei op zijn minst enige afstamming heeft in de inzet van de software. Gauden merkte ook op dat Harmony OS achterwaarts compatibel is, dus bestaande wearables zoals de Watch GT zouden in theorie kunnen overstappen van Lite OS naar het nieuwe platform.

Er is echter een enorme, kolossale olifant in de kamer, want er is één productcategorie die nergens te zien was op de Harmony OS-routekaart: de smartphone.

Wearables, tablets, laptops, maar waar zijn de telefoons?

Hoewel er nogal losse geruchten zijn dat er een budget Harmony OS-telefoon in de maak is, is Huawei standvastig geweest in zijn schijnbare wens om Android te blijven gebruiken voor zijn smartphonebusiness.

Zoals we hebben gezien bij de Mate 30-serie, vertrouwt Huawei momenteel op een open source-build van Android met de EMUI-skin bovenaan, maar geen native toegang tot Google Mobile Services of Google-apps. Kopers van Mate 30 kunnen Gmail, Maps en andere Google-apps sideloaden (of mogelijk een andere winkel van derden gebruiken), maar het verlies van de Google Play Store als een onmiddellijk toegankelijke toegangspoort tot miljoenen populaire apps is enorm, en Huawei weet het.

Ondanks bullishly bewerend dat Huawei meer dan 20 miljoen Mate 30 handsets verwacht te verkopen, kon zelfs CEO Richard Yu de pijn van het bedrijf niet verbergen door de apps en services van Google uit zijn greep te krijgen en merkte hij op "we hebben geen andere keuze."

Dat is een vreemde uitspraak in het licht van de aankondiging van Harmony OS. De 1 in de 1 + 8 + N is immers een telefoon, en de eerste voorbeelden die Huawei gaf van naadloos schakelen tussen apps tussen Harmony OS-apparaten begonnen allemaal met een smartphone. Als Harmony OS zoveel beter is dan Android op het gebied van kernontwerp, beveiliging en aanpasbaarheid, zoals Huawei beweert, waarom is het dan niet een voorstander van overstap?

Het enige wat Yu te zeggen had was dat Harmony OS "niet tot volgend jaar" was. Of het nu een intentieverklaring of ontslag betreft, het is vermeldenswaard dat Huawei niet volledig wacht tot 2020 om de mogelijkheden van Harmony OS op zijn telefoons te gebruiken, zoals de Mate 30-serie maakt gebruik van de Harmony OS-microkern voor zijn biometrische beveiliging.

Hoewel dit kort werd vermeld bij de lancering van de Mate 30 in München, Duitsland, elders en achter gesloten deuren, vertrouwt Huawei ook op het open source karakter van Harmony OS om het platform te bouwen. "Wij zijn niet de eigenaar, wij zijn de initiatiefnemer van Harmony OS," zei Gauden tijdens een rondetafelgesprek. Het is duidelijk: Huawei wil dat andere OEM's de Harmony OS-toorts dragen, niet alleen in de smart home-sector, maar ook in de mobiele markt.

De uitdagingen die voor ons liggen

Het idee dat grote smartphone-OEM's weglopen van Android - aantoonbaar het populairste besturingssysteem op basis van marktaandeel - voor het huisdierproject van Huawei klinkt in de lucht, maar het kan wel wat steun krijgen van zijn vrienden in China.

Net zo Bedrade merkt op dat de 'grote tech'-bedrijven in China Huawei volledig steunen in de Amerikaanse handelsoorlog. Er zijn ook onbevestigde berichten uit de regio dat Xiaomi, Oppo, Vivo en Tencent allemaal Harmony OS intern hebben getest.

Op dit moment is het echter nog steeds moeilijk om te zien dat alleen politieke solidariteit die bedrijven wegtrekt van het besturingssysteem van Google en de bijna onaantastbare wereldwijde reputatie en populariteit die daarmee gepaard gaat. Huawei bewerkt Harmony OS ook niet als een filantropische oefening. Open source of niet, het is een seismisch machtsspel van het bedrijf in Shenzhen, omdat het zichzelf wil vestigen als het de facto mobiele hardware-, software- en infrastructuurbedrijf in China. Xiaomi en het BBK-contingent zijn niet dom genoeg om niet op te merken dat Huawei concurrerende producten in bijna elke categorie op de Harmony OS-routekaart heeft.

Verwant: Wat is EMUI? De Android-skin van Huawei nader bekeken

Het zijn echter niet alleen bedrijven die Huawei moet overtuigen. Harmony OS is een ongelooflijk zware verkoop voor consumenten in zijn huidige staat. Technisch jargon en vage beloften van betere prestaties en functionaliteit zijn niet voldoende. Cruciale componenten zoals de plannen van Huawei voor een App Store voor Harmony OS zijn nog steeds een totaal mysterie en afgezien van de mogelijkheid om naadloos van apparaat te wisselen terwijl u dezelfde app gebruikt, hebben we nog geen andere praktische, opvallende kenmerken gezien.

We weten dat Android-apps ook niet direct compatibel zijn. Zal Huawei alle toonaangevende app-makers kunnen overtuigen om hun waren voor nog een ander platform te reproduceren?

Nogmaals, het scenario rondom de Mate 30 is hier van groot belang. Met de Play Store een complete no-go - althans voorlopig - wendt Huawei zich tot zijn eigen App Gallery die meer dan 45.000 apps host en 390 miljoen maandelijkse actieve gebruikers heeft. Dat is ver verwijderd van de meer dan twee miljoen apps in de Play Store, maar Huawei hoopt het speelveld een beetje te egaliseren met een app-ontwikkelingsfonds voor de onlangs aangekondigde suite van Huawei Mobile Services (HMS) voor maar liefst $ 1 miljard.

Hoewel de korte showcase van HMS in München bijna een zwakke handgolf leek te zijn over het gebrek aan Google-apps op een telefoon van $ 1.000 +, is het zeer waarschijnlijk dat de drive om ontwikkelaars naar het HMS-ecosysteem te brengen ook de basis is voor wanneer Harmony OS in primetime komt. Facebook-apps zoals WhatsApp, Instagram en Facebook zelf zijn al bevestigd voor de Mate 30 via de App Gallery en er zullen ongetwijfeld binnenkort meer worden aangekondigd. Als de veelgeprezen ARK-compiler eenvoudig Android-apps kan vertalen naar Harmony OS-apps, stel je dan eens voor hoe gestroomlijnd het proces waarschijnlijk zal zijn voor ontwikkelaars die App Gallery-apps overschakelen naar het nieuwe besturingssysteem van Huawei.

Het nieuwe besturingssysteem van Huaweis is op ramkoers met Android.

Maar zelfs als de Facebook-spelers van deze wereld de sprong naar Harmony OS maken, is er geen verandering in de apps van Google nog steeds niet als het handelsverbod blijft hangen. Google kan er zelfs voor kiezen om de toegang tot zijn immens populaire app-familie te beperken in een poging een potentiële rivaal te verzwakken als Huawei Android volledig achterlaat.

Harmony OS is een veel gemakkelijkere verkoop voor de Internet of Things-markt waar fragmentatie veel voorkomt. Er is geen alomtegenwoordig besturingssysteem voor IoT-apparaten en Huawei heeft een enorme kans om zijn plaats aan het hoofd van de tafel te versterken. Maar Huawei spreekt zijn eigen berichten tegen door Android zo fel na te jagen. Waarom zouden we ons inkopen voor dit "besturingssysteem van de toekomst" voor al onze apparaten wanneer Huawei zich niet volledig inzet?

In vergelijking met Samsung's dabbles met Tizen of Microsoft die miljarden verbranden met de noodlottige Windows Mobile, is Huawei's beslissing om verder te kijken dan alleen smartphones ongetwijfeld een slimme zet, maar op het gebied van consumententechnologie is de telefoon, om die beroemde Avengers-schurk te citeren, onvermijdelijk .

Of het nu met geweld of door keuze is, het nieuwe besturingssysteem van Huawei is op een of andere manier op een ramkoers met Android.

Dat is alles wat we tot nu toe weten over Harmony OS. Denk je dat het een succes wordt?

amung introduceert nu volgen Bixby onderteuning voor het opnieuw toewijzen van Bixby-leutel aan ommige reed betaande vlaggenchiptelefoon am Mobile. De webite meldde eerder vandaag dat telefoon zoal de...

Foto' geplaatt door conceptontwerper Ben Gekin op Twitter laten de geruchten over cryptocurrency-ervice van amung zien, amen met een duidelijk beeld van de Galaxy 10....

Nieuwe Artikelen